Viorica Dăncilă

Lupt pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă!

Partidul Social Democrat

despre mine de ce candidez? un altfel de președinte
viziunea mea Programul meu prezidențial Primele 100 zile la Cotroceni Pactul pentru bunăstare Un viitor pentru România Împreună. în Europa Parteneriatul pentru șanse egale România la feminin Securitate prin prosperitate
mesajul meu pentru toți românii pentru femeipentru antreprenoripentru familiipentru pensionaripentru tineripentru militaripentru medicipentru profesoripersoane vulnerabileromânii din diaspora
inima românească

Povestea mea

M-am născut în 1963, la Roşiorii de Vede, într-o familie de oameni simpli, care au muncit toată viața lor. Îmi amintesc cu drag de acele vremuri și, chiar și acum, văd chipul mamei în culori vii. Învățăturile ei m-au purtat prin viață, chiar și mult timp după ce nu a mai fost lângă mine.

Copilăria mi-am petrecut-o în Delta Dunării, acolo unde tatăl meu era detașat militar și, înainte de a termina școala generală, ne-am mutat la Ploiești, în județul Prahova. Acolo am absolvit cursurile Liceului Energetic, în 1982. Pentru cei mai mulți din generația mea, n-au fost vremuri ușoare, iar neajunsurile acelor ani le-am resimțit și eu, ca toți ceilalți. Cu toate astea, am avut o copilărie frumoasă și așa am încercat, mai târziu, să îmi cresc și eu băiatul: într-un cămin liniștit, cu credință în Dumnezeu și dragoste de țară, de muncă și de semeni.

Am absolvit Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, în 1988, cu diplomă de inginer. Este și profesia soțului meu, cu care sunt căsătorită de 36 de ani și alături de care am întemeiat familia frumoasă pe care o am astăzi și pe care o iubesc enorm. Sunt cei care m-au încurajat mereu să merg înainte, deși nu a fost mereu ușor.

Fiul meu, Victor, are acum 29 de ani și decizia de a-l aduce lângă mine și soțul meu, când avea doar 4 zile, a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut în această viață. Sunt mândră de el și îmi doresc, ca orice altă mamă, să-mi văd copilul trăind într-o societate stabilă și sigură, într-o Românie care dă oricărui tânăr șansa de a crește frumos și a se dezvolta, șansa de a-și face o familie și a-și vedea visurile împlinite.


I-am promis copilului meu că pentru cei ca el, pentru generațiile tinere, voi face tot ce îmi stă în putere să le fie mai bine decât ne-a fost nouă.


Primul loc de muncă a fost în cadrul Petrom, ca inginer petrochimist, iar în perioada 1989-1997 am predat la Liceul Industrial din Videle. Mi-am luat mereu în serios munca și am căutat, pe lângă a-mi face bine treaba, să fac bine oamenilor, celor din jur. Cred mult în puterea sprijinului dat la momentul potrivit, cred în nevoia pe care o au categoriile defavorizate din România de a fi bine reprezentate. Așa am ales și să mă înscriu în Partidul Social Democrat: crezând în oameni, în compasiune, în politici coerente de sprijin pentru toți, crezând în șansa fiecăruia.

În PSD am fost, pe rând, președintele organizației locale, consilier local, consilier județean, europarlamentar, liderul europarlamentarilor PSD din Parlamentul European și președintele Organizației Femeilor Social-democrate.

Ca reprezentant al României în forul legislativ european, am fost lider al delegației deputaților europeni români în grupul social-democrat din Parlamentul European, în perioada 2014 - 2018, iar din iulie 2014 și până la încetarea mandatului de europarlamentar, am fost vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală. De asemenea, am făcut parte din Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, poziție din care m-am implicat în multe proiecte dedicate promovării și respectării drepturilor femeii, combaterii excluziunii sociale, antisemitismului și xenofobiei.

Am o grijă deosebită pentru copii și femei, pentru siguranța celor ce nu se pot apăra singuri și pentru șansele lor, care ar trebui întotdeauna să fie egale cu ale celorlalți. Cred în familie, cred în Dumnezeu, cred în muncă și în cinste.


Cred enorm în oameni și în poporul român.

Sunt prima femeie premier al României, după o experiență de nouă ani în Parlamentul European și o activitate de peste 23 de ani în Partidul Social Democrat. Sunt președintele PSD, iar în această toamnă, candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Sunt un om simplu, plecat de jos, care a muncit și a pus suflet în lucrurile în care a crezut. Vin dintre oameni și la ei mă voi întoarce întotdeauna, pentru că țin cu poporul român și cu țara mea.

Am o credință nestrămutată în puterea românilor de a-și construi cu forțele lor, în fiecare zi, viitorul. Iar viitorul nu e departe, e clipa care urmează și e ziua de mâine. Voi lupta în această campanie pentru o zi de mâine în care suntem mai uniți, mai demni și mai siguri de binele nostru și al familiilor. O zi de mâine în care ne temem mai puțin, în care avem mai multă speranță și încredere în noi și ai noștri.

Voi lupta pentru a arăta tuturor că această încredere se câștigă odată cu încrederea în noul Președinte al României.
de ce candidez → voi fi un altfel de președinte →