Viorica Dăncilă

Vom demonstra lumii că România este o gazdă bună și un partener de cuvânt!

Partidul Social Democrat

despre mine de ce candidez? un altfel de președinte
viziunea mea Programul meu prezidențial Primele 100 zile la Cotroceni Pactul pentru bunăstare Un viitor pentru România Împreună. în Europa Parteneriatul pentru șanse egale România la feminin Securitate prin prosperitate
mesajul meu pentru toți românii pentru femeipentru antreprenoripentru familiipentru pensionaripentru tineripentru militaripentru medicipentru profesoripersoane vulnerabileromânii din diaspora
inima românească

planul meu pentru primele 100 de zile

Vreau să demonstrez, încă din prima zi a mandatului, că România are un Președinte care își înțelege țara și misiunea.


Prima săptămână

 • Voi inaugura un Birou de Presă, cu program prelungit de 12 ore, în care jurnaliștii să poată documenta, în bune condiții și în spiritul maximei transparențe, activitatea Administrației Prezidențiale. Vorbim despre un spațiu dotat cu tot necesarul de comunicare al unei redacții de știri, aflat în contact permanent cu Departamentul de Comunicare publică. Mă voi asigura că toate cererile venite din partea presei vor primi răspuns în termen de maximum 36 de ore.
 • Voi inaugura o transmisie live săptămânală, accesibilă online și disponibilă pentru preluare, în care voi adresa cetățenilor un mesaj de sinteză despre actualitatea politică și despre evoluția principalelor proiecte propuse spre consultare publică, Parlamentului sau Guvernului.
 • Voi fixa calendarul unei dezbateri lunare, găzduită de către Palatul Cotroceni, deschisă societății civile, lumii academice și presei, la care voi participa alături de reprezentanți ai fiecărui departament de specialitate din cadrul Administrației Prezidențiale. Prima temă propusă este Consensul național pe justiție, iar printre invitați se vor număra și experți independenți din țările Uniunii Europene.
 • Voi face public calendarul primelor șase vizite în țară, programate în jurul a trei priorități strategice de dezvoltare: energie, transport, IT&C.
 • Voi adresa Parlamentului un mesaj privitor la Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, cerând ca acesta să devină document oficial al statului, asumat odată cu adoptarea bugetului de stat pentru 2020.
 • Voi demara un audit specializat și o evaluare a resurselor umane din cadrul Administrației Prezidențiale. Într-un proces amplu de eficientizare a Administrației Prezidențiale, voi înființa funcția de Secretar Executiv, după modelul funcției White House Chief of Staff, și voi grupa departamentele în echipe de lucru consolidate în jurul proiectelor în curs.

Prima lună

 • Voi scoate la concurs public cel puțin 80% dintre posturile rămase vacante în cadrul departamentelor Administrației Prezidențiale, cât și cele din echipa consolidată de consilieri. În procesul de selecție, voi aplica regula parității de gen, dar și un set transparent și clar de criterii profesionale, care vor pune pe primul plan experiența profesională, deschiderea europeană și performanțele academice. Mă voi asigura că toate documentele relevante în ceea ce privește relațiile internaționale vor fi disponibile online în limbile engleză, franceză și germană.
 • Voi propune un protocol de colaborare universităților de top din România pentru crearea Institutului de Studii și Cercetare în Drept și Relații Internaționale, o instituție de educație post-universitară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, deschisă tinerilor cu excelență universitară dovedită care doresc să urmeze o carieră în Administrația Prezidențială sau în diplomație.
 • Voi lansa proiectul Un viitor pentru România – dedicat găsirii soluțiilor pentru stoparea declinului demografic și încurajarea creșterii natalității.
 • Voi propune Parlamentului principiile unei legislații integratoare pentru siguranța cetățeanului, incluzând soluții pentru siguranța copiilor, siguranța femeilor, siguranța rutieră, combaterea rețelelor de crimă organizată.
 • Mă voi asigura că spațiile de lucru din cadrul Palatului Cotroceni sunt accesibilizate complet prin rampe de nivel și ascensoare pentru accesul persoanelor cu dizabilități. De asemenea, mă voi asigura că toate materialele de semnalizare din interiorul instituției și al Muzeului Cotroceni sunt făcute accesibile pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
 • Voi deschide Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Palatului Cotroceni, pentru slujbe publice, odată cu Sfânta Liturghie şi Ceasurile Împărăteşti în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Primele trei luni

 • Voi solicita diplomației românești depunerea tuturor eforturilor necesare pentru organizarea unei vizite oficiale în Marea Britanie, în contextul Brexit. În funcție de modul de finalizare a procesului Brexit, respectiv cu sau fără un acord de ieșire din Uniunea Europeană, voi colabora cu Guvernul pentru conturarea celei mai bune propuneri de dezvoltare viitoare a parteneriatului strategic cu Marea Britanie. Este important să existe condiții de predictibilitate pentru cetățenii români din Marea Britanie, pentru cetățenii britanici din România și pentru investitorii și firmele din cele două țări.
 • Voi iniția dialogul cu secretarul general al Asociației Statelor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) pentru organizarea unei vizite oficiale a unei delegații românești condusă de Președintele României în cadrul unei viitoare reuniuni a Asociației. Voi ținti aducerea în atenția reprezentanților țărilor membre ASEAN a atractivității României ca destinație investițională și prezentarea oportunităților pe care țara noastră le oferă.
 • Voi prezida o ședință de Guvern având drept subiect Legea Recensământului Populației și Locuințelor din 2021, voi susține norme metodologice specifice pentru a putea analiza migrația sezonieră a forței de muncă, precum și evoluția fenomenului migrației.
 • Voi prezida o ședință de Guvern având drept subiect exercițiul bugetar și voi susține o execuție bugetară care să pună accent pe creșterea competitivității României la nivelul Uniunii Europene.
 • Voi crea o comisie prezidențială pentru proiectul România la feminin, dedicat impulsionării participării femeilor pe piața forței de muncă, reducerii diferențelor salariale dintre bărbați și femei, precum și creșterii reprezentării femeilor în diverse domenii de activitate.
 • Voi lansa proiectul „Împreună. În Europa”. Acesta va fi axat pe asumarea de către statul român a unei viziuni clare și a unei strategii precise de strângere a relațiilor economice și de consolidare a conexiunilor de infrastructură de transport și energetice, precum și a celor culturale și educaționale cu Republica Moldova. Voi propune tuturor formațiunilor parlamentare asumarea acestui proiect, precum și a unui calendar clar de implementare pentru guvernările viitoare.
 • Voi găzdui forumul de politică externă regională Securitate prin prosperitate, cu scopul de a sprijini integrarea țărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană și, în paralel, voi propune Guvernului crearea Fondului Român pentru Republica Moldova, un fond financiar alimentat din resurse publice și donații, destinat exclusiv susținerii proiectelor care ajută la integrarea europeană a Republicii Moldova.
 • Voi propune Guvernului și Parlamentului realizarea Parteneriatului Social pentru Șanse Egale, ca inițiativă a societății care va implica organisme de stat, asociații de caritate, biserici și donatori privați (companii), cu scopul de a oferi un sprijin suplimentar copiilor defavorizați, din mediul rural, familii monoparentale, cu nevoi speciale etc.

Voi fi un președinte ferm în apărarea spiritului Constituției și ordinii instituționale. În același timp, voi fi un Președinte mediator și primul Președinte care va deschide această instituție către întreaga Românie.