Viorica Dăncilă

Voi fi un Președinte în care oamenii pot avea încredere!

Partidul Social Democrat

despre mine de ce candidez? un altfel de președinte
viziunea mea Programul meu prezidențial Primele 100 zile la Cotroceni Pactul pentru bunăstare Un viitor pentru România Împreună. în Europa Parteneriatul pentru șanse egale România la feminin Securitate prin prosperitate
mesajul meu pentru toți românii pentru femeipentru antreprenoripentru familiipentru pensionaripentru tineripentru militaripentru medicipentru profesoripersoane vulnerabileromânii din diaspora
inima românească

vreau să fiu unaltfel de președinte

Președintele României este, înainte de toate, o instituție, o sumă a unor valori: Încredere, Viziune, Stabilitate și Respect.

Mi-am asumat drumul către această demnitate știind că trebuie să dovedesc, în fața cetățenilor și a lui Dumnezeu, că înțeleg, onorez și apăr aceste valori.

Este responsabilitatea mea să refuz deturnarea acestui examen de maturitate politică. Vă cer votul pentru a duce România mai departe și pentru a aduce românii împreună. Acestea sunt lucrurile care contează și la care trebuie să ne raportăm. Transformarea acestui proces democratic într-un concurs de popularitate, într-o goană după funcții și confirmări publice sau într-un spectacol televizat, descalifică, din start, orice candidat! Stau în fața românilor sigură pe intențiile și puterile mele. Am credința și hotărârea de a dovedi că Președintele României poate înțelege, reprezenta și ajuta toți românii.


Voi fi un Președinte în care oamenii pot avea încredere!

Orice lider valorează exact cât cuvântul său dat. Orice promisiune neonorată prin fapte sau amânată este doar o minciună. Voi fi un președinte de cuvânt și un președinte al faptelor. Experiența de prim-ministru m-a învățat responsabilitatea de a duce lucrurile la capăt și fermitatea în fața situațiilor dificile. Cunosc în detaliu progresul și problemele României, înțeleg în profunzime modul de funcționare a instituțiilor politice și administrative. Am dovedit că pot să muncesc, fără scuze și pretexte, pentru a le oferi românilor o viață mai bună. În calitate de președinte, le voi garanta drepturile deja câștigate.

Ultimele trei mandate la Palatul Cotroceni au determinat o degradare constantă a profesionalismului și echilibrului care trebuie să însoțească cea mai înaltă poziție în stat. Cauzele sunt multe și bine știute: atitudinile revanșarde sau părtinitoare incompatibile cu funcția și responsabilitățile, conflictul permanent cu instituțiile statului, forțarea iresponsabilă a limitelor Constituției României sau, pur și simplu, diletantismul celor aleși și, mai ales, a administrației prezidențiale. Această degradare în exercitarea mandatului de Președinte a avut efecte nefaste evidente, punând la îndoială procesul de reprezentare a intereselor cetățenilor. Pe bună dreptate: deși alegerea președintelui se bucură, în continuare, de cel mai mare interes din partea cetățenilor, rezultatele votului nu au onorat voința și nevoile națiunii.

România are nevoie de un plus de încredere. Încredere în propriul viitor, încredere între români, încredere în ziua de mâine mai bună. Voi dovedi că această încredere se câștigă odată cu încrederea în noul Președinte al României.


Voi fi un Președinte care știe unde trebuie să ajungă România!

Principala întrebare pe care românii o adresează unui viitor Președinte este: „Promiteți că România se va îndrepta într-o direcție bună?”. Când nu au găsit răspuns la această întrebare, milioane de români și-au îndreptat speranțele în afara granițelor. Când destinația nu a fost clară nici măcar pentru conducători, cetățenii și-au pierdut încrederea în rezultatele votului lor. Vă spun sincer și hotărât: știu care este drumul și destinația României. Voi fi Președintele unei țări europene care-și respectă cetățenii și moștenirea, o țară cinstită și echitabilă pentru toți cei care-i spun “acasă”, un reper regional obligatoriu și un exemplu de bune practici în relațiile internaționale.

Cea mai importantă busolă care ne ajută să păstrăm drumul drept este Solidaritatea, certitudinea că trăim în aceeași țară, indiferent de locul și condițiile de unde plecăm la drum. Aceasta este normalitatea pe care ne-am obișnuit să o căutăm în altă parte. Aceasta este măsura performanței economice și a bunei funcționări a statului. Acesta este ținta supremă a justiției la care aspiră toți românii. Acesta este fundamentul educației pe care ne construim viitorul.


Voi fi un Președinte care apără stabilitatea!

Statul român funcționează conform principiului separației și echilibrului puterilor. Voi asigura colaborarea onestă și dialogul real între Președinte, Guvern și Parlament. Respect diferențele de viziune și abordările diferite care pot exista, dar vreau să le pun în lumina celui mai relevant numitor comun: interesul României și al românilor.

Am fost mereu un om al dialogului, dar voi fi un Președinte ferm, cu poziții asumate clare. Voi trata cu respect toți partenerii de dezbatere, voi fi deschisă spre identificarea de soluții, nu spre tensiuni cu potențial de criză. Blocajele instituționale, amânările și întârzierile din ultimii cinci ani au servit doar unor interese de imagine ale Președintelui în exercițiu. S-a minimalizat de multe ori importanța respectării Constituției și a deciziilor Curții Constituționale, când rolul Președintelui ar trebuie să fie de prim garant și model al respectării legii fundamentale a statului român.


Voi fi un Președinte care respectă românii!

Voi impune o politică a porților deschise, în activitatea de zi cu zi, dar și la Palatul Cotroceni. Prea mult li s-a trântit românilor ușa în nas, prin declarații ironice și atacuri la demnitatea și inteligența lor.

Prea mult timp politicienii și-au pus interesele și obsesiile deasupra românilor. Din cinism și dispreț, au refuzat să le respecte cetățenilor acestei țări până și dreptul la o viață decentă, la recompensa cinstită a muncii lor prin salarii și pensii normale. Am dovedit, ca Prim-ministru, că respect toți românii, prin măsurile luate și dialogul mereu deschis. Voi dovedi, și în calitate de Președinte, că relația dintre alegători și ales este temeinică dacă se bazează pe respect.

Fiind prima femeie care depune jurământul de credință, îmi voi dedica munca de Președinte apărării celor hărțuiți și nedreptățiți, voi pune în slujba tuturor cetățenilor compasiunea și loialitatea exersate ca mamă, soție sau prietenă. Voi ști să apăr siguranța copiilor României, să mă asigur că niciunul dintre cetățenii acestei țări nu este uitat sau discriminat, acum sau în viitor. Președinția României a fost prea mult timp, în egală măsură, un turn de fildeș în care aleșii s-au ascuns de popor, și un buncăr al intereselor obscure și al jocurile de culise. Îmi doresc să transform instituția Președintelui și Administrația prezidențială într-un simbol al transparenței și bunei-credințe.cele 10 principii → pactul pentru bunăstare →