Viorica Dăncilă

Lupt pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă!

Partidul Social Democrat

despre mine de ce candidez? un altfel de președinte
viziunea mea Programul meu prezidențial Primele 100 zile la Cotroceni Pactul pentru bunăstare Un viitor pentru România Împreună. în Europa Parteneriatul pentru șanse egale România la feminin Securitate prin prosperitate
mesajul meu pentru toți românii pentru femeipentru antreprenoripentru familiipentru pensionaripentru tineripentru militaripentru medicipentru profesoripersoane vulnerabileromânii din diaspora
inima românească

zece principiide care nu mă dezic

Iată zece principii de la care nu mă voi dezice, care vor sta pe masa dialogului atât cu partenerii interni, cât și cu cei internaționali:

  1. Lucrez pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă!

    Atât timp cât un copil din mediul rural nu are o șansă reală de a termina o facultate, atât timp cât părinții nu-și pot crește copiii fără frica întreținerii, atât timp cât pensionarii își întrerup tratamentul medical pentru că nu le ajung banii, România nu este o țară în care putem vorbi, cinstit, despre viitor.

    Voi susține incluziunea socială reală: economică, culturală, socială. Costurile devin mai mari pentru societate dacă nu se intervine din timp cu programe de integrare și susținere, dacă nu există un consens politic pentru creșterea calității vieții tuturor românilor. Sărăcia și discriminarea tacită duc la izolare, depresie și abandon, cu costuri enorme pentru noi toți pe termen lung.

  2. Toți românii trebuie să se bucure de dezvoltarea țării și de progresul economic!

    Creșterea economică nu are sens dacă ea nu aduce bunăstare pentru toți. O ţară bogată cu oameni săraci este un non-sens. La fel ca în statele performante ale Uniunii Europene, românii merită un context echitabil în care să locuiască şi să muncească, o garanție că aspirația la binele comun este un minim standard moral respectat de către toți actorii economici, sociali și politici.

    Voi promova performanța economică în tandem cu dreptatea socială. Iar asta înseamnă o redistribuire echitabilă a prosperității și a oportunităților, incluzând grupurile sociale marginalizate sau vulnerabile.

    Avem nevoie de proiecte ample și curajoase de infrastructură la nivel local și național care să asigure mobilitatea largă, participarea civică, accesul la cultură și la spațiul public. Trebuie să fim deschiși la inovație și noi abordări, construite însă în jurul interesului și specificului național.

  3. Nu voi negocia democrația la nivel național, european sau internațional!

    Măsura unui stat este cetățeanul – respectarea drepturilor sale și, cu precădere, a deciziei sale exprimate prin vot. Am respins și voi respinge mereu orice apel la populism, orice derapaj totalitar, orice imixtiune a jucătorilor ilegitimi, fie ei interni sau externi, în procesul democratic.

    Este datoria mea, ca Președinte, să apăr și să promovez modele democratice autentice, atât în politica internă, cât și în cea internațională. Dincolo de justețea operațională, democrația implică solidaritate civică, toleranță reciprocă, absența prejudecăților, acceptarea diversităţii umane şi religioase. Respectul pentru drepturile cetăţeneşti, lupta pentru independența justiţiei şi pentru statul de drept, echilibrul puterilor în stat, se bazează pe o societate civilă neîngrădită politic, o presă liberă şi puternică și pe cultivarea responsabilă a dialogului. Nu avem dreptul de a sacrifica nicio componentă din această definiție.

  4. Voi veghea la siguranța națională ca prioritate absolută!

    Riscurile de securitate la adresa României trebuie întotdeauna tratate cu seriozitate și combătute sistematic. Vom face acest lucru în parteneriat cu aliații noștri din NATO, onorându-ne corespunzător obligațiile ce ne revin ca membri ai Alianței.

    Voi insista ca siguranța economică - parte a siguranței naționale - să facă obiectul unei atenții sporite din partea tuturor instituțiilor responsabile.

    În același timp, instituțiile care apără țara și cetățenii trebuie să fie puternice și eficiente, iar acest lucru înseamnă neutralitate politică absolută și alocare echilibrată de resurse în cadrul unui control civil serios și responsabil.

  5. Cred într-o Românie care contează într-o Europă socială și o lume globalizată!

    Competitivitatea României la nivel european și internațional trebuie să fie o prioritate pentru toate forțele politice din țară. Orice măsuri sau politici adoptate în acest sens trebuie, însă, să se raporteze la interesul cetățeanului, să contracareze costurile sociale și discriminarea economică.

    Este responsabilitatea noastră să identificăm și valorificăm abordările câștigătoare în domenii cheie precum: energie, transport, IT&C, agricultură sustenabilă, educație, mediu. Va fi rolul meu ca Președinte să asigur o dinamică pragmatică a relațiilor și schimburilor internaționale care au în centru aceste domenii cheie.

    Prin succesele repurtate la Președinția Consiliului Uniunii Europene, am demonstrat deja că România poate să-și asume rolul de mediator și lider regional, fiind o punte necesară și o sursă de bune practici în procesul de extindere a Uniunii Europene. Voi consolida această abordare proactivă în sfera relațiilor internaționale, punând accent pe aprofundarea parteneriatelor strategice la nivelul economiei și al transferului de capacități, prin atragerea de investiții în plan local și promovarea investitorilor români în țările partenere.

  6. Susțin progresul și abordarea lucidă a problemelor actuale și viitoare!

    România a fost grav afectată și ținută pe loc de o tranziție prelungită și o abordare păguboasă a crizelor economice și sociale.

    Austeritatea forțată și ruperea economiei de planul social au fragmentat iresponsabil țara, au sabotat încrederea, solidaritatea și egalitatea de șanse. Ne vom confrunta cu noi tranziții semnificative, cu impact profund social și economic: de la schimbările climatice la automatizarea muncii, de la îmbătrânirea populației la costurile sociale ale noii industrii și agriculturii verzi.

    Este inutil și iresponsabil să căutăm răspunsul la aceste probleme în trecut, trebuie să fim deschiși la inovație și abordări curajoase care pun specificul și interesul național pe primul loc.

  7. Cred în politica externă făcută în beneficiul României și al românilor!

    Diplomația este cartea de vizită a României. Voi fi un Președinte care va schimba modelul politicii externe cu beneficii de imagine personale și zero rezultate concrete, într-un model de politică externă axată pe urmărirea interesului României și al românilor.

    Trăim într-o lume globalizată și într-un mediu economic internațional extrem de competitiv. Diplomația a depășit rolul de furnizor de securitate și de construire a unor relații externe puternice. Ea este astăzi un instrument important de promovare a dezvoltării economiei naționale. Voi susține personal și voi colabora cu diplomații români, în special în - dar nu limitat la - țările care au încheiat parteneriate strategice cu România, pentru promovarea companiilor românești și pentru sprijinirea investitorilor străini interesați de intrarea/ extinderea operațiunilor pe piața românească.

    Voi milita pentru o politică externă prin care România să își consolideze rolul în cadrul familiei europene, precum și relațiile speciale cu Statele Unite. România poate și trebuie să aibă un rol mai activ în susținerea parcursului democratic și european al Republicii Moldova. România poate și trebuie să se implice activ în susținerea intereselor cetățenilor ei din alte state și, în actualul context internațional, al cetățenilor români din Marea Britanie.

    Cu tact, dar ferm, România trebuie să iasă din stadiul de parte reprezentată în procesul de decizie european și să acceadă la cel de parte activă cu viziune și capacitate de a influența deciziile europene. România este astăzi o voce solitară în Uniunea Europeană. Este important să ne construim alianțe care să ne ajute să ne creștem forța de negociere și relevanța politică la nivel european.

  8. Voi fi un președinte implicat al românilor de pretutindeni!

    Românii din afara granițelor pot fi unul dintre pilonii centrali ai reconstrucției României. Primul pas în această direcție este să-i ascultăm cu adevărat. Cunoștințele, experiența și energia lor sunt o plus-valoare care poate face România competitivă. Agenda mea zilnică va include cel puțin o oră dedicată acestui subiect, iar orice deplasare internațională a mea sau a echipei mele va include întâlniri de lucru cu comunitățile de români.

    Unul dintre proiectele prioritare pe care le voi propune consultării publice este un recensământ detaliat al românilor care trăiesc în afara granițelor, incluzând cei peste jumătate de milion de copii născuți în străinătate. Avem nevoie de o cercetare sinceră și lucidă a nevoilor, motivațiilor și aspirațiilor conaționalilor noștri, pentru a identifica cele mai bune căi de acțiune care ne pot păstra sau aduce împreună. Vorbim atât despre intervențiile urgente necesare pentru apărarea drepturilor și șanselor lor, cât și despre programe integrate pentru cei care vor să se întoarcă în țară.

  9. Vom demonstra lumii că România este o gazdă bună și un partener de cuvânt!

    Am demonstrat prin progresele instituționale și sociale din ultimii ani, prin performanțele culturale și creșterea economică, prin opțiunile clar pro-europene, că suntem o țară apropiată de inima Europei. Voi combate interesele celor care vor să ne păstreze într-o nedreaptă periferie, care se simt confortabil într-o Românie închisă și izolată.

    Am dovedit că România poate să găzduiască întâlniri internaționale la cel mai înalt nivel, că poate conduce negocieri și poate demara proiecte internaționale de amploare. Mă voi asigura că țara noastră se regăsește în circuitul întâlnirilor și dezbaterilor care contează în politica internațională, că orașele noastre vor deveni destinații pentru agenda politicienilor din întreaga Europă și din întreaga lume. Este o prioritate a mandatului meu să mă asigur că România va găzdui cel puțin o instituție oficială europeană de prestigiu, precum și organizații și parteneriate relevante în domeniul cercetării, educației și culturii.

  10. Voi deschide Palatul Cotroceni și îl voi conecta cu țara!

    Am dovedit că nu mi-e frică de muncă. Mă voi asigura că Palatul Cotroceni și Administrația Prezidențială vor funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Văd instituția prezidențială ca pe o cameră de gardă, mereu deschisă pentru urgențele de care, din păcate, România nu duce lipsă. Voi aduce lângă mine o echipă de experți și de profesioniști, oameni care vor să lucreze din toată inima pentru România. Mă voi înconjura de oameni care luptă pentru dreptate, nu de oameni care-mi dau dreptate.

    Voi fi un președinte care refuză să trăiască într-o anexă a unui muzeu, izolat de lucrurile care se întâmplă dincolo de ziduri. Voi deschide porțile pentru toate forțele politice constructive, pentru presă, pentru tineri talentați și capabili care vor să schimbe lumea, pentru oamenii de cultură care ne reprezintă, pentru proiectele și sesizările societății civile, pentru România care se deplasează cu metroul sau bicicleta, în baston sau în căruciorul cu rotile. Schimbarea pe care ne-o dorim toți trebuie să înceapă aici, pentru ca exemplul să fie preluat de către toate instituțiile statului român.